Honingbijen

honingbijZijn voor de mens nuttige insecten, daarom worden ze gehouden als ‘huisvee’. Vroeger in korven, tegenwoordig in kasten. Zo’n bijenkast bestaat uit losse onderdelen zodat de imker altijd de ontwikkeling van de bijen kan volgen en er op eenvoudige manier de honing van kan oogsten.

Bij een korf moest het volk gedood worden om de honing en de was te oogsten. Zoals u weet gaat het slecht met de bijen, dus bijen doodmaken doen we zeker niet.

Honingbijen zijn sociale insecten, dat betekent dat ze in een volk leven en voor elkaar zorgen. Bij deze diertjes gaat het zo ver dat ze zelfs als volk overwinteren. Dat is ook de reden dat ze meer voedsel verzamelen dan ze nodig hebben, het is hun wintervoorraad.

 

BijenkastDe imker haalt de bovenste honing eruit, de rest blijf zitten voor de bijen. Ook als de bijen door een slechte zomer niet veel hebben kunnen halen geeft de imker een suikeroplossing als wintervoer zodat de kast lekker zwaar is.

Honingbijen hebben oranje/bruine/zwarte streepjes op hun achterlijf. Ze zijn ‘bloemvast’ en daarom ontzettend belangrijk voor de bestuiving van fruit en andere tuinbouwgewassen. In het vroege voorjaar, als er nog bijna geen andere bestuivers zijn,  wordt het volk naar de boomgaard gebracht voor de bestuiving van kersen en ander fruit. In juni staat heel Boskoop vol met bijen voor de bestuiving van de Ilex struiken; rond de Kerst hebben we daar de takken met rode bessen van. Geen bijen geen bessen weten ze daar, bijen zijn dus heel belangrijk voor de economie.

 

 

BijenkoninginDe koningin is de moeder van alles werksters in haar volk, ze zullen haar tot het uiterste verdedigen. Als een bij steekt breekt haar angel af en gaat ze dood. Eén keer per jaar vertrekt de oude koningin met de helft van haar volk, dat heet zwermen. Als u de imker belt wordt de zwerm opgehaald en in een nieuwe kast gezet.

Bij de Kinderboerderij is een mooie bijenstal met een wilde tuin er omheen. Voor meer informatie kunt u daar terecht.

 

 

 

Andere bijen

Mestselbij
Er zijn ook een aantal solitair levende bijen, soms goudgeel van kleur, die een paar weken onder de tegels van het terras of in de muur activiteiten ontwikkelen. Ze hebben maar een korte levenscyclus en doen geen kwaad. Ze huren als het ware een plekje voor hun nest en zijn snel weer verdwenen.

 

 

 

Hommels

HommelDe bolgevormde hommels kraken wel eens een niet schoongemaakt vogelnestkastje in uw tuin. Ook zij zijn sociale insecten, halen stuifmeel en nectar maar alleen voor direct gebruik. Het aantal diertjes blijf beperkt en ze zullen zelden steken. Hommels zijn goedmoedige harde werkers en de soort is herkenbaar aan de streepjescode op hun vachtje.

 

 

 

HommelkoninginDe koningin bouwt haar nestje in het vroege voorjaar met zelfgeproduceerde hommelwas. Daarna nemen jonge hommeltjes deze taak over en na een maand of drie gaat de koningin dood en met haar alle andere hommeltjes van het volk.

Gelukkig zijn de jonge koninginnen dan al uitgevlogen en als alles goed gaat starten zij weer een nieuw volkje in het volgende jaar. Ga er rustig bij zitten, ook met de kinderen en blijf kijken naar de ijverige hommeltjes, het is een lust om te zien.

 

 

Wespen

WespZelfs wespen zijn sociale insecten en goed herkenbaar aan hun kleur: geel met zwarte streepjes en een glad achterlijf. In de insectenwereld betekent geel gevaar, er zijn insecten die zich op deze manier gevaarlijker voordoen dan ze zijn.  Met hun gladde angel kunnen ze meerdere keren steken, de angel breekt niet af zoals bij de bijen.

 

 

 

WespenkoninginDe wespenkoningin begint in het vroege voorjaar een heel mooi bolvormig nestje te bouwen van materiaal dat zij afbijt van boomschors en rietstengels. Daarna nemen de jonge wespen deze taak over en hoor je ze op een stille zomeravond duidelijk knagen. Wespen geven hun larven vlees te eten wat ze afbijten van vliegen, dode dieren of uw bbq-vlees.

Als dank krijgen de werksters zoetstof van de larven. In augustus gaat de koningin dood, er is geen zoetstof meer in het nest en dan komen ze op ijsjes, limonade en rijp fruit af. Alleen de jonge koninginnen overwinteren en starten in het volgende jaar een nieuwe kolonie.

 

 

Marja Jense-ter Kuile