Geachte mede wijkbewoner,

Met deze nieuwsmail informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen, nieuwe (rook)acties en komende informatiebijeenkomsten.

Met vriendelijke groet,
Energiecoöperatie WijkEnergie 2804
06 239 56 999
contact@wijkenergie2804.nl

Duurzaamheidsmarkt zaterdag 16 september 2023

Op zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente Gouda weer een duurzame markt in de Sint-Janskerk. De gemeente: “Verwonder je over alle mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Zo’n 40 organisaties staan klaar met veel praktische informatie. Altijd leuk voor de inspiratie om te verduurzamen, te vergroenen en huis en tuin te beschermen tegen klimaatverandering.” Meer informatie is te lezen via onderstaande link:

naar de Duurzaamheidsmarkt

Op kierenjacht met rook ….

Door de brievenbus, langs het kruipluik of ‘gewoon’ onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak de grote naden en kieren in uw huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips, tape of kit. Maar hoe die te ontdekken? Met rook …. Lees meer over deze nieuwe ‘blowerdoor’ actie ….

Op kierenjacht

De initiatieven in de verschillende buurten

Een overzicht van de plannen en initiatieven in de verschillende buurten in de wijk is te lezen op onze website (voor de link zie de link hieronder). In oktober is een informatiebijeenkomst gepland voor bewoners in het Albrechtsveld. Ook de Wervenbuurt wil starten met een duurzaamheidsactie. NB Heeft u ideeën of plannen om uw eigen woningblok of buurt te verduurzamen? Stuur dan een mail naar contact@wijkenergie2804.nl.

De wijk in

Projectplan ‘Programma Verduurzaming Mammoet’ klaar

Kort samengevat biedt ons programma een basisaanpak voor een gerichte, gedegen en vooral objectieve verduurzaming van gelijksoortige woningblokken met zogenaamde Menukaarten. Tegelijk beschrijft het programma de zoektocht naar nieuwe, duurzame warmtebronnen én naar kosteneffectieve mogelijkheden voor energie- en warmteopslag (WKO) in en voor de wijk.

Gekozen is voor de wijk Mammoet in Plaswijck, vanwege de relatief grote bewonersbetrokkenheid en de dichte en veelzijdige bebouwing in deze wijk.

Link naar samenvatting projectplan

Nieuw duurzaamheidsfonds voor instellingen voor goedkope leningen

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft onlangs ingestemd met het instellen van een duurzaamheidsfonds voor Gouda. Als ook de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen specifieke doelgroepen in Gouda geld lenen tegen een voordelig percentage om hun gebouw te verduurzamen. Dit geldt voor verenigingen, stichtingen, kerken, het midden- en kleinbedrijf, kleine verenigingen van eigenaren en huurders die huren van een particuliere eigenaar. Lees meer hierover via de link naar het nieuwe ….

Duurzaamheidsfonds

Nieuwe SDO subsidieregeling voor bewonersinitiatieven

De gemeente Gouda heeft begin 2023 een nieuwe subsidieregeling bekend gemaakt voor de energie- en warmtetransitie. De naam is SDO, samen naar een duurzame omgeving. Met de subsidie kunt u een project opzetten met uw buren (bewoners of bedrijven) om bijvoorbeeld minder energie te gaan gebruiken of juist om duurzame warmte op te wekken. Meer informatie kunt u lezen via onderstaande link.

Over het SDO

Aanmelden warmtebeeld actie 2023/2024

Ook deze winter bieden wij weer warmtebeeld analyses aan. Vrij duur, maar wel goed. Meer informatie en aanmelden kan als u klikt op  …

Info en aanmelden actie warmtescan 2023/2024

Gesprek met de wethouder: hoe nu verder met de energie- en warmtetransitie in de wijk

De gemeente Gouda heeft een uitgebreid energie- en warmtetransitieplan opgesteld. Omdat onze wijk Plaswijck (postcode 2804) door de gemeente is aangewezen als startblok, is de wethouder Klijmij – van der Laan uitgenodigd om te vertellen hoe de transitie in Gouda en in de wijk verloopt. Ook gaat hij graag in gesprek met wijkbewoners over hoe de gemeente ondersteuning kan bieden bij hun plannen en ideeën. Wilt u ook aanwezig zijn, dan kan dat na aanmelding via onderstaande link….

Aanmelden voor bewonersbijeenkomst

Nieuwe servicepunt voor bedrijven

Voor bedrijven in Midden-Holland is een servicepunt opgericht dat bedrijven helpt met de verduurzaming en de energie- en warmtetransitie. Meer informatie is te lezen op de nieuwe website:

naar website SEB MH

Wijkenergie 2804 ondersteunen

Tenslotte, u kunt als u dat wilt ons ondersteunen voor € 7,50 per jaar. Het verplicht tot niets, maar u ondersteunt onze activiteiten en programma’s. Wij behartigen de wijkbelangen richting bestuur, politiek en ambtenaren inbrengen, u kunt met korting deelnemen aan onze collectieve acties en voor donateurs/leden organiseren zijn er regelmatig thema bijeenkomsten. Uw aanmelden kan via onderstaande link. Alvast dank!

Wijkenergie 2804 ondersteunen