Algemeen Dagblad editie Groene Hart, vrijdag 19 oktober 2012

Warmtescan toont nut isolatie

VEEL ENERGIE LEKT WEG VIA DAKEN. GEMEENTE ZET IN OP DUURZAAM

door: Luc van den Oever

Gouwenaars kunnen op de website van de gemeente zien hoeveel warmte verloren gaat via het dak van hun woning. Dat moet hen bewust maken van (het nut van) betere isolatie. Op dat gebied is nog veel terrein te winnen, zeggen specialisten.

In de Hoevenbuurt in de wijk Plaswijck staan de meest energiezuinige woningen van Gouda. Het centrum telt weer de meeste daken met ernstig tot zeer ernstig warmteverlies. Dat blijkt uit een warmtescan van alle gebouwen in Gouda, waargenomen vanuit een vliegtuig op een koude avond in januari begin dit jaar. Alle foto’s zijn aan elkaar geplakt en kunnen nu tot op straatniveau worden bekeken.

Energiegebruik Hoevenbuurt

“Dit geeft weliswaar een momentopname weer, maar is louter bedoeld om de mensen bewust te laten worden van het warmteverlies,” zegt woordvoerder Peter Oet namens de gemeente. “Het is geen wetenschappelijk onderzoek, ook geen zoektocht naar hennepplantages op zolderkamers. Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd is deze dakenscan een middel om te wijzen op betere isolatie. Dit college wil de stad duurzamer maken. Isolatie is dan een investering die zich snel terugverdient.”

Inwoners van Gouda hebben sinds deze zomer de mogelijkheid om een goedkope duurzaamheidslening af te sluiten waarmee ze energiebesparende maatregelen kunnen nemen. De lening is de eerste drie jaar aflossingsvrij, Er kan tussen de 2500 en maximaal 15.000 euro worden geleend.

De Goudse wetenschapper en filosoof Pieter ter Steeg was eind vorige maand projectleider van een speciale duurzaamheidsmarkt in de Sint Jan en heeft de warmtescan nog op zijn netvlies staan. “Hier valt nog veel winst te boeken. Vooral de individuele bewustwording van mensen kan beter. Duurzaam wordt Vaak geassocieerd met duur. Het omgekeerde is waar. Het kan juist een besparing opleveren. Waarom zouden mensen wel geld lenen voor een auto en niet voor zonnepanelen op het dak? In het eerste geval wordt je investering minder waard, in het tweede geval levert het geld op. Er zijn voorbeelden dat dakisolatie in drie jaar kan worden terugverdiend. Deze dakenscan van Gouda is een goed hulpmiddel bij het vaststellen van het energielabel van je woning. mijn idee is om dat te koppelen aan de overdrachtsbelasting. Wanneer je een huis koopt dat energie-onvriendelijk is, is het veel beter om dat bedrag aan energiebesparende maatregelen uit te geven dan aan de belasting;’

Volgens dakenspecialist Ben Roos uit Bodegraven is dakinnovatie te vergelijken met de opkomst van internet. “Er ligt ons een hele nieuwe economie te wachten. De grote hausse moet nog komen. Het vergt inderdaad een investering, maar je moet verder durven kijken dan je neus lang is. Volgende week praat ik met een bank om duurzaamheidsleningen te gaan verstrekken. Er is nog te veel onwetendheid bij mensen;’